רוני פרנקל - צילום ללא גבולות

חיזוי צבעי הזריחה והשקיעה: המדריך לצלם הנוף

תוכן עניינים

חיזוי צבעי זריחה ושקיעה

אחד האתגרים המשמעותיים ביותר עבור צלמי נוף , הוא היכולת לחזות במדויק את תנאי התאורה ואת הדינמיקה הצבעונית של הזריחה והשקיעה. פעמים רבות, אנו מגיעים לשטח עם ציפיות גבוהות לתאורה דרמטית, תוך כדי מגלים שהשקיעה / זריחה שטוחה וחסרת עניין.
מנגד, ישנם רגעים שבהם התחזיות ו תחושת בטן שלנו מרמזות על תנאים לא אידיאליים , מה שמוביל לוויתור על היציאה לצילום – אך בדיעבד מתברר כי השמיים התפוצצו בצבעים מרהיבים. חוסר הוודאות הזה, מהווה חלק בלתי נפרד מצלם הנופים , המחייב ניסיון, הבנה מעמיקה של תהליכים אטמוספריים, ולעיתים גם לא מעט מזל.
במאמר זה אציין מספר טיפים חשובים אשר יעזרו להגדיל את אחוזי הדיוק ולחזות את הצבעים בזריחה ובשקיעה וכמו כן הגדרות פיזיקליות של האור והצבעים השונים שהמצלמה קולטת בשעות הללו אשר יעזרו לך בהבנה למתרחש במהלך השקיעה והזריחה .
אסביר על הכלים השונים שבהם אני אישית  משתמש כדי לבנות את התחזיות שלי.

כמה נתונים פיזיקאליים :

אור השמש משתנה במהלך שעות היום, ותופעה זו מתחדדת במיוחד בשעות הזריחה והשקיעה. כאשר השמש עולה או יורדת מקו האופק, האור עובר דרך יותר אוויר באטמוספרה ,
דבר שמפזר את אורכי הגל הקצרים (כחול וירוק) ומאפשר לאורכי הגל הארוכים (כתום, אדום וורוד) להגיע בצורה חזקה יותר. כתוצאה מכך, צבעי הזריחה והשקיעה נוטים להיות חמים, עם גוונים של אדום, כתום וורוד.

תנאים אטמוספיריים כמו עננים, ערפל או אבק יכולים לשפיעה בצורה דרמטית על צבעי הזריחה והשקיעה. עלינו להיות מודעים למזג האוויר ולתנאים המקומיים, שכן אלו יכולים לשנות את הצבעים המתקבלים.

בניית התחזית :

כדי לקבל את השמיים הצבעוניים שאנו אוהבים לצלם אנחנו צריכים שני דברים עיקריים :

  1. עננים גבוהים , (עדיפות לענני צירוס (ויקיפדיה )) אשר יתפסו את קרני השמש כשהיא זורחת/שוקעת.
  2. אופק ברור , כדי שאור השמש לא ייחסם ובמיוחד לא על ידי עננים כהים צפופים  .

המצב הרצוי כאשר השמש נמצאת בקו האופק או מתחתיו ולקרני האור אין הפרעה להגיע לחלק התחתון של העננים ,במקרים אלו , כפי שהסברתי כאשר האור עובר דרך האטמוספירה, קרני האור הכחולות מתפזרות יותר מאשר כאשר השמש נמצאת ישירות מעל. זה משאיר רק את הצהובים, הכתומים, הוורודים והאדומים החמים המדהימים להאיר את החלק התחתון של העננים על מנת לחזות את צבעי הזריחה והשקיעה בצורה מדויקת , על הצלמים לדעת את זמני הזריחה והשקיעה המדויקים למקום וביום נתון . כל מקום גאוגרפי מציע תנאים שונים בזמן הזריחה והשקיעה, ולכן צלמים מנוסים משתמשים באפליקציות ובאתרים המתמחים בזמני הזריחה והשקיעה,
כמו כן גם במידע על זווית השמש, על מנת לדעת מתי להגיע למקום המתאים ביותר לצילום.
(בהמשך המאמר אציג אתרים ואפליקציות ) .

כאשר אני מתכנן צילום במרחק נסיעה קצר, אני מתמקד בניתוח ממצאים לשעתיים הקרובות ,
כדי להעריך את פוטנציאל לקבלת התנאים הצילומים. תחילה, אני בוחן את כיסוי העננות הנוכחי כדי לקבל תמונת מצב עדכנית ומדויקת. לאחר מכן, אני מנתח את מהירות הרוח וכיוונה.
אם הגעתי לנקודת הצילום אתבונן ישירות באופק בעיניי ולא אסתמך רק על תחזיות.

בנוסף, אני גם מסתייע במצלמות אונליין כדי לשפר את יכולת קבלת ההחלטות לגבי יציאה לצילום. מצלמות אלו מאפשרות לי לקבל תמונת מצב עדכנית בזמן אמת על תנאי השטח, כיסוי העננים והתאורה, ובכך לשפר את יכולת קבלת ההחלטות . שילוב המידע מהמצלמות יחד עם נתוני מזג האוויר והאפליקציות מאפשר תכנון אופטימלי וניצול מירבי של תנאי הצילום.
https://beachcam.co.il/list.html


זריחה :

בטרם זריחת השמש, ניתן לעיתים לזהות את תחילת הופעתם של גווני הזריחה זמן רב לפני רגע השיא – לעיתים אף כשעה לפני הזריחה הרשמית. שיא הצבעים מתרחש לרוב כ-15–20 דקות לפני שהשמש מגיחה מעל קו האופק, ומהווה את חלון הזמן הקריטי ללכידת הצבעים העוצמתיים והדרמטיים ביותר. פרק זמן זה מאפשר לי להעריך את הפוטנציאל הצילום בשטח, ולהתאים את ההיערכות בהתאם.

שקיעה:

לקראת השקיעה, אני בוחן את האופק ומעריך את גודלם וצפיפותם של העננים, אשר עשויים לחסום את קרני האור. במקביל, אני מחפש מרווחים בכיסוי העננים, דרכם השמש עשויה לחדור וליצור אפקטים מרהיבים. כמה מהשקיעות הצבעוניות והמרשימות ביותר שחוויתי התרחשו דווקא כאשר השמיים היו מכוסים בעננים כמעט לחלוטין – אך נותר בהם פתח קטן, דרכו הצליחה השמש להאיר וליצור מחזה עוצר נשימה.

ככול שיש בידי יותר נתונים מאפשר לי לקבל החלטה מושכלת – האם לצאת לשטח ולתעד,
או להמתין להזדמנות מתאימה יותר.

כאשר נקודת הצילום נמצאת במרחק רב, נדרשות בדיקות מעמיקות יותר, המחייבות הסתייעות באתרים ובאפליקציות ייעודיות. כלים אלו מספקים מידע חיוני על תחזיות מזג האוויר, כיסוי העננות וזוויות התאורה, ובכך מאפשרים תכנון מדויק וניצול מיטבי של תנאי השטח.

אבדוק תמונות לוויין בזמן אמת של כיסוי עננים.
 אני משתמש תמונת לווין של ישראל.
נתוני לווין מטאורולוגי גיאוסטציונרי של EUMETSAT (סוכנות הלוויינים האירופית לאיסוף מידע מטאורולוגי ואקלימי) מפוענחים באמצעות תחנת לקליטת לוויינים הממוקמת בישראל . https://www.weather2day.co.il/satellite

קיימים אתרים נוספים כגון  .

  Windy – מציג מצלמות אונליין יחד עם מפות כיסוי עננים, רוחות, גשם וטמפרטורה.

  Sat24 – מספק תמונות לוויין בזמן אמת של כיסוי העננים ברחבי העולם.

  NASA Worldview – מערכת מבוססת לוויינים עם הדמיות בזמן אמת של עננות ותופעות אטמוספריות.

  Ventusky – מראה מפות דינמיות של עננות, גשם וטמפרטורה עם חיזוי מדויק.

  Meteoblue – אתר המספק תחזיות מזג אוויר מדויקות ומידע אקלימי לכל מקום על פני כדור הארץ.

אפליקציות לחיזוי כמות העננים
Clear Outside

.Clear Outside אחת האפליקציות המובילות והפופולריות בתחום חיזוי כמות העננים היא Clear. האפליקציה מספקת מידע רחב ומפורט לגבי מצבו של מזג האוויר, כאשר אחד מהנתונים החשובים שהיא מציגה הוא גובה העננים והכמות שלהם באחוזים, בהתבסס על מיקום גיאוגרפי מדויק. נתונים אלה מאפשרים למשתמשים להבין את כיסוי העננים בנוגע למיקום הספציפי. למשל, אנו שואפים לראות שכבת עננים נמוכה שמצויה במצב של 0% כיסוי, בעוד שכבת העננים הבינונית והגבוהה צריכה להיות גבוהים ככל האפשר כדי להבטיח זריחה / שקיעה צבעונית

Windy
אפליקציה המציעה תצוגה מעמיקה של תנועת העננים היא Windy. אפליקציה זו מציגה את מיקומם של העננים על המפה ומספקת תחזית דינמית אודותיהם, כולל התנועה שלהם והכיוונים בהם הם זורמים. יש לבחור את שכבת העננים (Clouds) מתוך תפריט השכבות המופיע במפה. לאחר מכן, יש לבחור את מודול הרוח (Wind) שמציג את כיווני הרוח ואת מהירותה, מה שמאפשר להבין כיצד הרוח משפיעה על התפשטות וזרימת העננים.

האפליקציה מציעה אפשרות לעבור בין התצוגות השונות,
כמו Clouds High (עננים בגובה גבוה) ו-Clouds Low (עננים בגובה נמוך), על מנת לעקוב אחר תנועת העננים בכל גובה. אחד היתרונות הגדולים של Windy הוא מודול הזמן, המאפשר לצפות בתנועה הצפויה של העננים לאורך זמן, כך שניתן לחזות מתי הם צפויים להיעלם או להתפשט.

באמצעות אפליקציה זו, המשתמשים יכולים להבין את דפוסי זרימת העננים במיקום ובזמן המדויק שבחרו,

ציוד הצילום

צלם מקצועי חייב להבין כיצד הציוד משפיע על הצילום. עדשות, פילטרים ושאר אביזרים יכולים לשנות את הדרך בה הצבעים נתפסים בעין. לדוגמה, פילטרים חמים יכולים להדגיש את הצבעים החמים של הזריחה והשקיעה ולהפוך אותם למלאי חיים. בנוסף, שימוש בהגדרות חשיפה ארוכה או בקביעת צמצם מסוים יכול לשפר את איכות התמונה, להוסיף לה עומק וליצור צבעים עשירים יותר.

היכולת לחזות ולהגיב לשינויים בזמן אמת

צלם נוף מנוסה מסוגל לזהות את הרגע המדויק שבו הצבעים מגיעים לשיאם. היכולת לחזות את ההתפשטות האופטימלית של הצבעים דורשת אינסטינקטים חדים, ניסיון מעשי והכנה מוקדמת. רבים מהצלמים מסתמכים על "החלון המגנטי" – פרק הזמן הקצר שבו האור הטבעי מפיק את הצבעים המרשימים ביותר, והוא מתרחש זמן קצר לאחר סיום הזריחה או השקיעה

עריכה לאחר הצילום

לא תמיד הצבעים שנראה בעין האנושית יתאימו למה שנקלט בעדשת המצלמה. במקרה כזה, ניתן לשדרג את התמונה באמצעות תוכנות עריכה מתקדמות. תהליך של תיקון צבעים מאפשר להחיות את הצבעים ולהשיג את התוצאה המושלמת.

סיכום :

היכולת לחזות בצורה מדויקת את צבעי הזריחה והשקיעה היא מיומנות חיונית עבור צלמי נוף. מיומנות זו אינה מתבססת רק על הבנה טכנית של הפיזיקה שמאחורי האור, או על שימוש באפליקציות ואתרים. צלם נוף מקצועי חייב להכיר היטב את האזור שבו הוא מצלם ולהיות מוכן להפיק את המיטב מהתנאים הטבעיים שמתרקמים לפניו.

בלוז זה הוא ההמלצה האישית שלי לאור ניסיוני במהלך 7 שנותיי כצלם נופים .
בלוג זה לא ממומן על ידי ספונסר או חברה לציוד צילום
מקווה שעזרתי בבחירה נכונה לרכישה הקרובה שלכם
אשמח לייעץ ולענות על שאלותיכם בנושא